‘Walaupun Main-Main, Tetap Har4m’ – Pendakwah Bebas Jawab Isu Aplikasi FaceApp

Sejak beberapa minggu ini, aplikasi FaceApp seakan-akan sudah menjadi satu trend dalam kalangan pengguna media sosial. Aplikasi ini berfungsi untuk menyunting gambar wajah lelaki kepada perempuan dan juga sebaliknya.

Terbaru, beberapa orang pendakwah bebas iaitu Dr Nur Mohammad Hadi dan Pencetus Ummah (PU) Syed Bakri Al-Yahya ada menjelaskan hukvm penggunaan aplikasi tersebut.

Meng4ibkan diri sendiri

Menerusi laporan yang dipetik daripada Berita Al-Hijrah, Dr Nur Muhammad Hadi memberitahu tindakan mengubah wajah kepada jantina berlainan dan menyebarkannya adalah har4m di sisi agama.

Bukan itu sahaja, walaupun ianya hanya sekadar gambar tetapi tindakan tersebut akan meng4ibkan diri sendiri dan menj4tuhkan maru4h sebagai seorang muslim sekaligus ianya bertentangan dengan fitrah manusia.

Kita menggunakan aplikasi ini daripada seorang lelaki bertukar menjadi seorang perempuan. Dan fitrah kita lelaki Allah jadikan kita lelaki tiba-tiba kita pergi tukar kepada perempuan dan pergi sebarkan pula di media sosial. Jadi menampakkan ke4iban kita daripada muka kita lelaki bertukar perempuan atau perempuan bertukar lelaki, itu hukumnya har4m.

Tambahnya lagi, walaupun gambar tersebut disunting untuk simpanan peribadi tetapi ianya masih termasuk dalam perbuatan yang dib3nci di sisi agama.

Hukvm tasyabbuh adalah h4ram

Sementara itu, PU Syed Bakri Al-Yahya menjelaskan bahawa hukum Tasyabbuh iaitu menyerupai jantina lain walaupun hanya sekadar gur4uan adalah haram. Beliau juga berkongsi hadis Nabi Muhammad SAW berhubung dengan tindakan Tasyabbuh tersebut.

Dalam kesempatan itu, beliau turut menasihati orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan gaya hidup orang k4fir sebaliknya belajar dan bertanyalah kepada mereka yang berilmu.

Sumber: Berita Al-Hijrah, PU Syed Bakri AL-Yahya

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Oh MyMedia

Sumber : Oh Bulan

 

Be the first to comment on "‘Walaupun Main-Main, Tetap Har4m’ – Pendakwah Bebas Jawab Isu Aplikasi FaceApp"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*